Penelehhistory.com: Surabaya (28/8/24) – Prins Harya Wironegoro, echtgenoot van Prinses Mangkubumi, de eerste dochter van Hamengkubuwono X met Koningin Hemas, en Prinses van het Sultanaten van Ngayogyakarta Hadiningrat, bezocht Pius X College in Bladel, Nederland. Bladel is een gemeente in Nederland, gelegen in de provincie Noord-Brabant.
Dit bezoek maakt deel uit van uitwisselingsactiviteiten voor studenten met Indonesië. Tijdens het bezoek begeleidde de Prins een groep studenten van de Tumbuh High School in Yogyakarta. Prins Wironegoro is de beschermheer van Pius. Dit bezoek maakt deel uit van een grotere rondreis, waarbij ook Duitsland zal worden bezocht.
Indonesische Cultuurtentoonstelling
De groep arriveerde op dinsdagochtend lokale tijd op de school. Het bezoek begon in een van de klaslokalen met als doel de studenten en de leraar beter te leren kennen.
Deze Studentenuitwisseling met Indonesië is een initiatief van leraar Henny Damen. Volgens haar is deze activiteit belangrijk voor studenten om andere culturen beter te leren kennen.
“Het is een feit dat deze Prins de beschermheer van deze school is en dit is heel cool,” vertelde hij aan Omroep Brabant, een lokale media die is aangesloten bij NOS Nieuws.
Op deze gelegenheid opende Prins Wironegoro een tentoonstelling van kunstwerken door Indonesische studenten op de school. Hij reflecteerde ook op het belang van uitwisseling. Het bezoek eindigde met een traditionele Indonesische dansvoorstelling in de aula.
Informatie Delen
Het nieuws over het bezoek van Prins Haryo aan de school in Bladel, Nederland, is niet los te zien van de informatie die werd gedeeld door een Nederlandse burger die enige tijd geleden Surabaya bezocht. Haar naam is Rozemarijn Ank, die samen met haar man en twee kinderen kwam. Volgens haar ligt Bladel dicht bij de stad waar haar ouders wonen. De gedeelde informatie werd gepubliceerd door NOS Nieuws.
“Een Indonesische Prins bezocht een school dichtbij het huis van mijn ouders,” zei Roze via haar WhatsApp-bericht.
De communicatie van Rozemarijn met Surabaya is niet te wijten aan een andere historische achtergrond. Haar voorouders waren lokale mensen uit Surabaya die begraven liggen op de Peneleh Europese begraafplaats. Ze voelt een band met Surabaya. Voordat ze Surabaya destijds verliet, zei ze dat ze in contact zou blijven met Surabaya. Deze belofte werd gerealiseerd door informatie te delen met betrekking tot de twee landen: Indonesië en Nederland. Ze weet dat er in Surabaya een gezamenlijk project is tussen Surabaya en Amsterdam, genaamd „Peneleh als een Levend Bibliotheek“. (nng)