Penelehhistory.com: Surabaya (28/5/24) – Tientallen architecten van de Indonesische Architectenvereniging (IAI) Oost-Java bezochten de Europese Begraafplaats Peneleh om de conservatie-inspanningen te ondersteunen, met name gericht op 10 geselecteerde graven. Dit conservatie-initiatief is onderdeel van het programma Peneleh als een Levende Bibliotheek, een samenwerking tussen Begandring Soerabaia (Indonesië) en TiMe Amsterdam (Nederland).
De tweedaagse activiteit (28-29/5/24) van IAI Jatim werd geïnitieerd door de Universiteit van 17 Augustus 1945 (Untag), die betrokken is bij het project Peneleh als een Levende Bibliotheek. Begandring Soerabaia, TiMe Amsterdam en Untag Surabaya ondertekenden een Memorandum of Understanding (MoU) in februari 2024.
De gezamenlijke activiteit met als thema „Conservatie van de Peneleh Begraafplaats Surabaya“ werd bijgewoond door 25 architecten van de Indonesische Architectenvereniging (IAI) Jatim, evenals universiteitsfunctionarissen van Untag Retno Hastijanti en Faisal. Nederlandse partners Max Meijer en Petra Timmer waren ook aanwezig.
Vertegenwoordigers van de drie instellingen, Retno Hastijanti, Faisal en Max Meijer, namen deel aan de workshop gehouden in Lodji Besar, het basiskamp en secretariaat van Begandring Soerabaia.
De workshop was bedoeld om achtergrondkennis te verschaffen over het internationale project, Peneleh als een Levende Bibliotheek. De deelnemers werden verwacht een bijdrage te leveren aan het conservatieproject voor de Europese Begraafplaats Peneleh.
De 4,5 hectare grote Peneleh Begraafplaats, met duizenden graven, zal in 2024 slechts 10 graven zien geconserveerd worden. Deze geselecteerde graven behoren tot belangrijke figuren die hebben bijgedragen aan de stad Surabaya en de Nederlandse Oost-Indische regering. Onder hen zijn Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië Pieter Merkus en Resident van Surabaya Daniel Francois Willem Pietermaat.
De architecten zullen hun expertise en creativiteit toepassen op deze 10 graven, ter ondersteuning van de conservatie van de Peneleh Begraafplaats als onderdeel van het Peneleh als een Levende Bibliotheek programma. Ze hebben de taak om het ontwerp van deze 10 graven te verzorgen.
Tijdens de workshop werden materialen gepresenteerd om context te bieden voor de samenwerking tussen Begandring Soerabaia en TiMe Amsterdam, met een focus op Peneleh, inclusief de Peneleh Begraafplaats, de gemeenschap en de omgeving.
In dit programma fungeert Peneleh als een bibliotheek, met de lokale gemeenschap en hun potentieel als de „boeken“. Bezoekers kunnen deze „boeken“ „lezen“ door middel van directe interviews en empirische observaties van de aanwezige levenloze objecten. De levende gemeenschapsleden en de historische objecten zijn de „boeken“ in deze bibliotheek.
In de ochtendzitting van de workshop besprak Kuncarsono van Begandring de rol van de media bij de conservatie van de Peneleh Begraafplaats, terwijl Nanang de rol van de gemeenschap in het Peneleh als een Levende Bibliotheek programma presenteerde.
Na de theoretische workshop werden de deelnemers meegenomen naar de begraafplaats om de 10 graven die bij dit project betrokken zijn empirisch te bestuderen.
Max Meijer van TiMe Amsterdam nam deel aan het gehele evenement, van de theoretische workshop tot het veldbezoek aan de Europese Begraafplaats Peneleh. Max uitte tevredenheid en vreugde over de activiteiten die werden beheerd door Begandring Soerabaia en Untag Surabaya. De reeks evenementen begon met een toespraak van Imam Agus Sonhaji, Assistent II voor Economische en Ontwikkelingszaken. (nng)