Penelehhistory.com: Surabaya (1/9/24) – Kate McGregor, een professor aan de Universiteit van Melbourne, Australië, is bezig met onderzoek naar Onderwatergeschiedenissen in Indonesië en Nederland (Submerged Histories: Memory Activism in Indonesia and the Netherlands).
Dit onderzoek gebruikt voorbeelden van echte activiteiten, uitgevoerd door de gemeenschappen Begandring Soerabaia (Surabaya, Indonesië) en TiMe Amsterdam (Amsterdam, Nederland), gesponsord door RCE (De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), dat deel uitmaakt van het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Kate is professor in de Indonesische geschiedenis, verbonden aan de School of Historical and Philosophical Studies van de Universiteit van Melbourne. Als professor met een focus op de Indonesische geschiedenis omvat haar onderzoek Indonesische historiografie, herinneringen aan geweld, het Indonesische leger, de islam en identiteit in Indonesië, en historische internationale banden tussen Indonesië en de wereld.
Deze keer, door twee keer naar Surabaya en Nederland te reizen, richt haar onderzoek zich op Onderwatergeschiedenissen in Indonesië en Nederland (Submerged Histories: Memory Activism in Indonesia and the Netherlands).
In deze twee landen observeert Kate specifiek een project dat wordt uitgevoerd door twee gemeenschappen in Surabaya en Amsterdam in het project „Peneleh als een Levend Bibliotheekproject 2024“.
Kate is geïnteresseerd in dit project omdat de Europese begraafplaats Peneleh een erfgoedlocatie is van beide kanten: Nederlands en Surabaya (Nederlands-Indië). Echter, decennialang leek het erop dat de Europese graven van Peneleh waren verwaarloosd. Als gevolg hiervan werden veel grafversieringen geplunderd, zoals grafstenen van marmer. Het verlies en de beschadiging van de grafstenen betekenen niet alleen het verlies van marmer, maar ook belangrijke historische verhalen van mensen die op het marmer waren geschreven.
Dit is wat ervoor zorgt dat geschiedenis onderwater raakt. Daarom kan deze onderwatergeschiedenis worden onthuld wanneer er een project als Peneleh als een Levend Bibliotheekproject is. Dit is wat Kate McGregor ertoe bracht om direct van Australië naar Surabaya en Amsterdam te komen.
Kate kwam twee keer naar Surabaya: de eerste keer in maart 2023 en de tweede keer in augustus 2024. Haar bezoek aan Nederland vond plaats in juni-juli 2024. Uit deze twee plaatsen verzamelde Kate gegevens over de inspanningen van beide partijen om verborgen geschiedenis te onthullen.
Voor beide partijen is de Peneleh-begraafplaats in Surabaya belangrijk. Door de Peneleh-begraafplaats te gebruiken als project voor een levende bibliotheek, onderzoeken beide partijen niet alleen de verborgen geschiedenis van het verleden, maar bouwen ze ook aan een toekomstige geschiedenis gebaseerd op wederzijds voordelige samenwerking en gedeelde geschiedenis. Geschiedenis gaat niet alleen over het verleden, maar is ook een portret van de toekomst.
Tijdens Kate’s tweede bezoek aan Surabaya op 31 augustus 2024 richtte ze zich op grafobjecten in het project Peneleh als een Levend Bibliotheekproject. Kate keek nauwkeurig naar de voorlopige resultaten van het werkproces aan de graven, waaronder die van PJB Perez, het graf van Zuster Ursulinen, het graf van Pastoor Van Den Elsen, Resident Daniel Francois Willem Pietermaat, ACW Directeur Cornelis Freede, Gouverneur-generaal Peter Merkus en fotograaf Ohannes Kurkdjian.
Uit de informatie-uitwisseling tussen TiMe Amsterdam en Begandring Soerabaia worden biografieën samengesteld van geselecteerde figuren die begraven liggen op de Europese begraafplaats Peneleh. In het project Peneleh als een Levend Bibliotheekproject 2024 zijn acht geselecteerde graven opgenomen. Beide partijen hopen dat het Peneleh-project een inspiratiebron kan zijn om de verborgen geschiedenis van andere Europese begraafplaatsen in Indonesië en elders, voormalige Nederlandse koloniën, te onderzoeken. Deze activiteit heeft de aandacht getrokken van de Nederlandse ambassadeur in Indonesië, Lamberts Grijns. (nng).