Het geluid van trommelende bamboetrommels waarmee de opening van het Peneleh Festival op 8 juli 2023 begon, weergalmde niet alleen in de omgeving van Surabaya, maar trok ook de aandacht in het land van de Nederlandse windmolens. Het bericht over het festival bereikte zelfs het autochtone Amsterdamse schrijversechtpaar Auke Kok en Dido Michielson, dat de kans niet wilde missen om zich te verdiepen in de rijke geschiedenis van Peneleh.
Aangekomen in Surabaya op 16 juli 2023 vervolgden Auke en Dido onmiddellijk hun reis naar Lodji Besar op Jalan Makam Peneleh, waar hen een ontmoeting met Begandring Soerabaia was beloofd. Als liefhebbers van geschiedenis, vooral het Nederlands-Indische tijdperk, bracht hun komst enthousiasme om dieper in Peneleh te graven.
Tijdens hun bezoek was het echtpaar niet alleen verbaasd over Lodji Besar als hoofdkwartier van de historische gemeenschap Begandring Soerabaia, maar was ze ook getuige van de diversiteit en inclusiviteit die uitstraalde van de Europese begraafplaats in Peneleh. Ze merkten op dat er op de begraafplaats geen indeling naar nationaliteit bestond, een weerspiegeling van het multiculturalisme van Surabaya, zelfs in de koloniale tijd.
Hun conclusies kwamen tot stand door gesprekken met leden van Begandring Soerabaia, waarbij aandacht werd besteed aan verschillende historische artefacten die in Lodji Besar te zien waren. Vanaf hier begonnen ze Surabaya te begrijpen via verschillende oude kaarten en advertenties die aan de muren hingen, waardoor ze onder normale omstandigheden in de sfeer van Nederlands-Indië terechtkwamen.
Dido zelf heeft een emotionele band met deze stad, als persoon van gemengde Indische afkomst wiens vader vroeger aan de Staatsspoorwegen in Soerabaja werkte. Terwijl ze door Peneleh en het huisvestingscomplex van de SS-spoorwegmedewerkers in Gubeng toerde, dacht Dido na over haar familiegeschiedenis en zag met eigen ogen de oude huizen die nog overeind stonden.
Hun reis in Surabaya werd de inspiratie voor een nieuw boek dat ze plannen. Door hun ervaringen in Peneleh en Gubeng, maar ook door interacties met lokale historici, hopen Auke en Dido verhalen over de rijke geschiedenis van Surabaya aan lezers in Nederland en de rest van de wereld te brengen.