Wie wij zijn

Penelehistory.com is een forum voor communicatie en documentatie over Peneleh. Dit stadsdeel is verbonden met een groot deel van de geschiedenis van Surabaya. Variërend van Javaanse koninkrijken en de koloniale periode, tot de onafhankelijkheidsstrijd en het recente tijdperk.

Een van de belangrijke erfgoed sites als herinnering aan de gedeelde geschiedenis van Indonesië en Nederland, is de Europese begraafplaats Peneleh. Hier zijn resten te vinden van de kosmopolitische stad van Surabaya, waar ooit mensen uit alle landen van de wereld woonden en leefden.

De graven en grafmonumenten vormen een tastbare herinnering aan dat verleden.

Binnen de zich snel ontwikkelende moderne stad, kan de Europese begraafplaats Peneleh een bijzondere plek innemen. Het heeft de potentie zich tot een bijzondere erfgoedsite te ontwikkelen. Als unieke en betekenisvolle historische ervaring in Surabaya.

De sporen van de gedeelde geschiedenis tussen Surabaya en Europa, met name Nederland, zullen niet alleen nuttig zijn als instrument om de ‘empowerment’ van lokale gemeenschappen te ondersteunen, maar kunnen ook bijdragen aan de versterking van de vriendschappelijke relatie en samenwerking tussen twee landen met een gemeenschappelijk verleden: Indonesië en Nederland.

De begraafplaats Peneleh zal ook kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en versterking van lokale  cultuur, lokale wijsheid en historische waarden waaraan dit deel van Surabaya zo rijk is.

Het concept van een onafhankelijke Indonesische staat is nauw verbinden met het stadsdeel Peneleh. Het waren bewoners van Peneleh die mede aan de wieg stonden van het moderne onafhankelijke Indonesië. Zoals Haji Oemar Sa’id Tjokroaminoto en Soekarno, de latere eerste president van de Republiek Indonesië. Soekarno werd in 1901 geboren in de wijk Peneleh, waar zijn geboortehuis thans als populaire erfgoedsite is opengesteld voor bezoekers.

Vanuit deze achtergrond en historische rijkdom, hebben cultuurliefhebbers en erfgoedactivisten zich verenigd in de erfgoedgemeenschap Begandring Soerabaia Association. Zij namen het initiatief en groeiden uit tot pleitbezorgers voor de belangrijke historische waarden van Peneleh. Zij waren het ook die de ogen openden van stakeholders en belanghebbenden in Surabaya en elders in Indonesië en hen enthousiasmeerden. Met gerichte activiteiten rond het erfgoed van Peneleh blijft Begandring Soerabaia Association het historische en erfgoedpotentieel onderzoeken, ontsluiten en promoten. Vanuit de overtuiging dat dit potentieel van nationaal en internationaal belang is.

Een belangrijke activiteit die door Begandring Soerabaia is uitgevoerd, is de organisatie van het Peneleh Festival (2023) in samenwerking met het stadsbestuur van Surabaya en de Bank Indonesia. Vervolgens werd in het kader van de interpretatie van de begraafplaats van Peneleh en de omgeving het concept ontwikkeld om Peneleh als erfgoedsite te ontwikkelen. De beeldspraak van de Europese begraafplaats Peneleh als ‘een levende bibliotheek’ vormt basis van het nu verder te ontwikkelen concept: met de begraafplaats als ‘bibliotheek’ en de graven als ‘biografieën’ die het verleden representeren.

Dit Living Library project is een samenwerking tussen Begandring Soerabaia en TiMe Amsterdam.

Het project wordt gesteund door het Stadsbestuur van Surabaya en vanuit Nederland mede gesteund door Dutch Culture, die met gelden van de Nederlandse rijksoverheid (de Ministeries van Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) internationale culturele samenwerking faciliteert.

Deze website wil uitdrukkelijk ook informatie toegankelijk maken voor internationaal en met name Nederlandse geïnteresseerden. Onder hen ook nabestaanden van familieleden die op de Europese begraafplaats Peneleh rusten.

 

Contact:

Nanang Purwono, S. Pd., PG.. Dip

0811 357 1967

Dr. Retno Hastijanti,

Yayan Indrayana, ST